Wpis

wtorek, 27 listopada 2012

Przepis nr 65 - kurczak w sosie cygańskim - śliwkowym

Kiedy pierwszy raz zobaczyłam przepis na kurczaka w gęstym sosie śliwkowym, pomyślałam: to może być dobre, mimo, że nie lubię mięs na słodko. I wtedy przypomniałam sobie żeberka w miodzie, schab ze śliwką i morelą, bożonarodzeniową szynkę w cocacoli i kurczaka w syropie kukurydzianym...

Czas zweryfikować swoje osądy, bo mięso na słodko jest nie tylko dobre, ale zupełnie inne niż to wytrawne. To coś z połączenia dania głównego z deserem, takie małe wprowadzenie święta na talerz. O ile słodycz przełamana jest czymś kwaśnym albo ostrym, to zdecydowanie, bardzo ją w mięsie lubię!

Klasycznie już nie byłam w stanie trzymać się oryginalnego przepisu (po wyrobie domowego ketchupu mam uraz do octu) więc zamiast śliwek suszonych i octu, dodałam po prostu śliwek w occie, zamiast cukru trochę miodu, papryki w proszku do koloru i oto powstał sos, który Mama wyjadała łyżką. Zaczarowanie nóżek z kurczaka za 7 zł/kg w bezcenne ;)

Kurczak w sosie cygańskim - śliwkowym:


Skłaniki:

  • 10-12 podudzi lub ud z kurczaka 
  • 2 łyżki masła (w oryginale 1/3 kostki)
  • 3 małe cebule
  • pół słoika śliwek z octu (ok 15-20 sztuk), bez pestek
  • 2 łyżki zalewy octowej z tych śliwek
  • pół łyżki miodu
  • 4 czubate łyżki powideł śliwkowych (najlepiej domowych, średnio słodkich)
  • 4 czubate łyżki ketchupu (użyłam domowego)
  • pół szklanki wody
  • 2 łyżki sosu chilli
  • łyżka musztardy francuskiej
  • sól, słodka papryka, pieprz

 

  1. Uda i podudzia umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, obtoczyć w papryce i podsmażyć z każdej strony na maśle.
  2. Mięso ułożyć w żaroodpornym naczyniu.
  3. Na pozostałym tłuszczu ze smażenia zeszklić posiekaną cebulę.
  4. Dodać pozostałe składniki, gotować na wolnym ogniu ok 15 min, w razie potrzebu dodać wodę.
  5. Dodać papryki w proszku do uzyskania czerwonej barwy.
  6. Sos wylać do naczynia. Naczynie przykryć.
  7. Wstawić do nagrzanego do 190st piekarnika, piec 30 min.
  8. Zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 15-20 min w 200st.

 

Smacznego!

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
rickyhutton
Czas publikacji:
wtorek, 27 listopada 2012 18:44

Komentarze

Dodaj komentarz

  • smakiempisanyblogspotcom napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/11 22:52:38:

    krwiście czerwony! aż ślinka cieknie

Dodaj komentarz