Wpis

niedziela, 20 stycznia 2013

Przepis nr 68 - sałatka z roszponką i olejem z pestek dyni

Ta sałatka tak podbiła moje serce, że mimo, iż przepis nie jest autorski (pomysłodawcą jest przyjaciółka mojej mamy, Marzena) umieszczę go na blogu.

Wielkiej filozofii teoretycznie nie potrzeba, kilka składników zaledwie, ale! Kluczem do sukcesu jest olej z pestek dyni, który ma niesamowity zapach słodkich orzechów i karmelową nutę w smaku. Naprawdę polecam, przebił nawet dotychczas ulubiony olej lniany. 

O wartościach odżwczych mogłabym pisać cały post; olej bogaty jest w nienasycone kwasy tłuszczowe, polecany zwłaszcza dla Panów w celu uniknięcia problemów z prostatą itd itp, ale ja prostaty nie posiadam, więc skupiam się na walorach estetyczno-smakowych i rzeczywiście jest ku temu powód.

Olej nadaje się do sałatek, zup, deserów a nawet wg producentów jako polewa do lodów. Jest tak pyszny, że mam ochotę jeść do łyżkami, na szczęście zachowałam resztki zdrowego rozsądku (zaraz po wmłuceniu wielkiej michy sałatki na śniadanie). Tak czy siak - polecam! Do zdobycia w większych marketach, np lidlu z serii de luxe (tam zakupiony był mój).

Propozycja podania, która tylko uzupełniła danie o kropkę nad i to pieczywo chrupkie (lub inne dowolne) z kozim serem i łososiem wędzonym. 

Sałatka z roszponką i olejem z pestek dyni


Składniki:

  • opakowanie roszponki (250g)
  • ok 3 łyżek (50g) pestek z dyni
  • 4 pomidory rzymskie
  • 3 szalotki
  • morska sól gruboziarnista
  • 3 łyżki oleju z pestek dyni
  • łyżka octu balsamicznego

 

  1. Pestki dyni prażymy na suchej patelni, potrząsając nią, do czasu, aż się zrumienią.
  2. Roszponkę i pomidory myjemy.
  3. Pomidory kroimy na 8 części, szalotki kroimy w piórka, dodajemy do sałaty i solimy.
  4. Posypujemy pestkami dyni.
  5. W szklance mieszamy olej z octem i łączymy roszponką.


 

Smacznego!

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
rickyhutton
Czas publikacji:
niedziela, 20 stycznia 2013 23:55

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • smakiempisanyblogspotcom napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/02 14:26:48:

    też jestem posiadaczką oleju z pestek dyni i staję się jego coraz większą fanką ;)

Dodaj komentarz