Wpis

środa, 10 grudnia 2014

Ciasto marchewkowe fit

To ciasto wyszło na całkowitym spontanie, w dniu w którym zerwałam w 100% z glutenem, więc odrzuciłam jego nawet minimalne domieszki w postaci proszku do pieczenia, "śladowych ilości" w produktach spożywczych i alkoholu. Ale taki spontan (połączenie jakichś 10 przepisów z sieci na ciasto marchewkowe+bezglutenowe+dietetyczne+wysokobiałkowe) dał naprawdę świetny efekt.

Ciasto jest pyszne, wilgotne, czekoladowe, marchewkowe (wyczuwalnie, dzięki temu, że nie jest zmielona), korzenne, mało słodkie i idealne do pakowania na wynos. Będę próbować je modyfikować z czasem, ale jest bliskie ideału.


Ciasto marchewkowe 

Składniki:

  • 330g marchwi (po obraniu i odcięciu końcówek) ale polecam dodać 400-450g, u nas tyle było na stanie
  • 75 g ciecierzycy (suchej)
  • 10g mleka w proszku
  • 150g jogurtu (u nas tola z biedry z wysoka zawartością wapnia)
  • 15g kakao gorzkiego
  • 35g żurawiny
  • 40g orzechów laskowych
  • 25g migdałów w płatkach
  • 2 jajka
  • 2 białka
  • stewia w proszku (u nas) / miód, syrop z agawy, dowolny słodzik lub cukier do smaku
  • opcjonalnie 30g odżywki białkowej czekoladowej (nie dodane w przepisie poniżej

 

  1. Orzechy i ciecierzycę uprażyć na suchej patelni, aż zaczną wydzielać intensywny zapach i lekko się zrumienią.
  2. Orzechy odłożyć do naczynia, ciecierzycę przełożyć do blendera typu thermomix lub młynka do kawy, przesiać przez sitko
  3. (Dla tych, którzy jak ja mają zwykły blender kielichowy, ziarna ciecierzycy trzeba mielić w partiach i przesiewać przez sitko co kilka minut aż do uzyskania struktury proszku)
  4. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  5. Żółtka oddzielić od białek, utrzeć widelcem ze słodzidłem (dowolnym, u nas stewia w proszku ok 3 łyżki)
  6. Dodać mleko w proszku, jogurt, kakao, orzechy i żurawinę, wymieszać.
  7. Marchewkę wycisnąć w dłoniach z nadmiaru wody i dodać do mieszanki.
  8. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać partiami do masy delikatnie łącząc łyżką.
  9. Masę wyłożyć do silikonowej formy (10-15 zł aktualnie w biedronce i lidlu)
  10. Posypać płatkami migdałowymi
  11. Piec w 180st ok 40 min, wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do przestygnięcia.
  12. Podzielić na porcje i pakować na wynos do pracy lub szkoły

 

Zmielone ziarna ciecierzycy w moim kielichowym blenderze

 

 

Gotowa mąka z ciecierzycy (w ten sam sposób można uzyskać bezglutenową mąkę z soczewicy, orzechów, kaszy jaglanej, gryczanej itd)

 

 

W międzyczasie glutenowe i bezglutenowe wspomaganie !

 

 

Gotowe już w pojemniku, odmierzone 100g ciacha

 

 

Wartości odżywcze: ok 135 kcal/100g 7,4g B; 11,4 W; 6,25 T

w porcji (9 sztuk po ok 100g): 130 kcal; 0,85 b; 1,3 w; 0,7 t

 

Warto dodać, że źródłem tłuszczów są orzechy i jajka, a więc źródła głównie  nienasyconych, obniżających wskaźnik LDL/HDL lipidów. Ciecierzyca wzbogaca danie o białko i błonnik (tak jak marchew i bakalie). Wszystkie składniki są nieprzetworzone.

Koszt szacowany:

ciecierzyca ok 1zł + jajka 2 zł+ bakalie 3zł+ jogurt 1zł+ marchew 0,5zł =

7,5 zł  za całe ciasto (ok 9 porcji), co daje mniej niż 1zł za porcję

 

* mleko w proszku dostępne w netto 250g/4zł

*ciecierzyca dostępna w lidlu i biedronce za ok 4zł/ 400g lub trochę tańsza na allegro

 

Smacznego! :)

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Autor(ka):
rickyhutton
Czas publikacji:
środa, 10 grudnia 2014 22:04

Polecane wpisy

  • Dietetyczny sernik

    W święta i nie tylko przydaje się opcja dietetycznego ciasta ;-) Co prawda święta już za nami a sernik dawno zjedzony, ale może ktoś wykorzysta przepis na nowor

  • Ciastka z cieciorki i masła orzechowego

    Przepis 2 w jednym, bo do stworzenia tych pysznych ciastek potrzebujemy masła orzechowego. Ponieważ jego dostępność jest mocno ograniczona (mówię o tym prawdziw

  • Zdrowe, dietetyczne pierniczki

    Mam dla Was przepis na najzdrowsze na świecie pierniczki świąteczne. Nie zawierają glutenu, kupnej mąki, masła, cukru, ani nawet proszku do pieczenia. Jedyną ch