Wpis

niedziela, 28 grudnia 2014

Dietetyczny sernik

W święta i nie tylko przydaje się opcja dietetycznego ciasta ;-)

Co prawda święta już za nami a sernik dawno zjedzony, ale może ktoś wykorzysta przepis na noworoczną imprezę albo niedzielny obiad, bo w końcu sernik pasuje do każdej okazji. Moim zamysłem było przerobienie najlepszego sernika na świecie mojej babci (i ten przepis zabieram do grobu!) na jak-najbliższy smakiem, jak-najdalszy grzechem. Przeszedł test autoryzacyjny mojego brata i tym samym największego fana pierwowzoru - można więc udać go za udany :) No i spójrzcie na to makro!

Z podanych proporcji uzyskałam 2 blachy bazy (cienkie, na które wylałam masę czekoladową do stężenia) i kilka pojedynczych foremek do tarteletek. Z całości uzyskacie jedno dobrze wyrośnięte ciasto na średnią (24cm) tortownicę.

Ze względu na to, że mój brat uwielbia marcepan, przełożyłam masę serową jego warstwą. Wartości z takim opcjonalnym wkładem na koniec wpisu. Zachęcam do stworzenia domowej masy marcepanowej, bo wychodzi ona dużo tańsza, lepsza i o pewnym składzie w porównaniu do sklepowej (gotowa masa w lidlu 5,55/200g, koszt domowej ok 4,5zł/100g o większej zawartości migdałów) ale UWAGA: mielone migdały dostępne w sieciówkach nie nadają się do wyrobu masy marcepanowej. Trzeba zmielić migdały w całości !!!

 


 

Dietetyczny sernik z mango:

Baza:

  • 600g twarogu chudego (u mnie pilos 0%)
  • 450g jogurtu naturalnego 0%
  • 85g ryżu
  • 10 białek (400g)
  • 4 żółtka (90g)
  • 3 laski wanilii
  • 100g śmietanki 30% tłuszczu
  • 85g cukru pudru
  • 3 łyżki stewii/10 tabletek słodzika
  • łyżka amaretto/ aromatu migdałowego (opcjonalnie)

 

  1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę.
  2. Ryż zmielić na mąkę (thermomix ok 30s obr 10), w blenderze lub młynku do kawy na proszek. Przesiać przez drobne sitko, pozostałości znów zmielić aż do uzyskania mąki ryżowej z całości.
  3. Laski wanilii rozkroić, nożem wybrać wszystkie ziarenka, wymieszać z amaretto lub aromatem i zmiksować razem z serem i jogurtem (w thermomixie ok 3 min poz 5, blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji)
  4. Dodać żółtka, słodzik, cukier i mąkę ryżową, ubić na niskich obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji.
  5. Połączyć całą masę z białkami drewnianą łyżką delikatnymi ruchami, wylać do formy silikonowej lub blaszanej wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie forma do tarty z powierzchnią nieprzywierającą).
  6. Piec w 180 st ok 1h 20min całość lub 40-50 min połowę porcji (do czasu, kiedy wetknięta w środek wykałaczka pozostaje sucha bez drobinek ciasta na niej). Jeśli spód zaczyna rumienić się zbyt wcześnie, nalezy przykryć ciasto folią aluminiową i kontynuować pieczenie (zwłaszcza przy wypieku grubszego spodu)

 

Wartości energetyczne:

na 100g: 118 kcal, 10,6g B, 11,5g W 3,3g T

 


 

Czekoladowa masa na zimno:

Składniki:

  • 500g jogurtu naturalnego 0%
  • 2 białka (70g)
  • 2 łyżki stewii/ 10 tabletek słodzika/ cukier puder/ miód
  • 2 łyżki gorzkiego kakao (15g)
  • opakowanie żelatyny przeznaczone na 1l wywaru
  • 200g mango obranego ze skórki

 

  1. Żelatynę zalewamy 3 łyżkami wrzątku, rozpuszczamy razem ze słodzikiem i studzimy.
  2. Jogurt blendujemy razem z płynną mieszanką i białkami, dodajemy kakao (opcjonalnie cynamon)
  3. Chłodzimy masę w lodówce ok 20 min.
  4. Mango kroimy na plastry, usuwając pestkę. Układamy na wierz ciasta. 
  5. Wylewamy na formę z ciastem i wkładamy do lodówki do stężenia (3-4h)

 

z czekoladową masą na wierzchu:

 

 

na 100g: ok 100kcal, 8,9 B; 10,5W; 2,4 T


 

Masa marcepanowa:

Składniki:

  • 350g migdałów
  • 250g cukru pudru
  • 2 łyżki amaretto (lub aromatu migdałowego)
  • 2 łyżki soku z cytryny

 

  1. Jeśli używamy migdałów nieblanszowanych, zalewamy je wrzątkiem, zostawiamy do wystudzenia i obieramy (łupinki powinny z łatwością odchodzić pod wpływem sciskania każdego orzecha).
  2. Obrane migdały prażymy na suchej patelni do zrumienienia.
  3. Przekładamy je do robota kuchennego/ młynka do kawy i mielimy na proszek (thermomix obr 10 czas ok 30 sek x2)
  4. Dodajemy cukier puder, aromat i sok z cytryny, mieszamy na średnich obrotach do powstania dość klejącej masy.
  5. Wyciągamy powstałą masę na blat i ugniatamy na masę marcepanową.
  6. Na zdjęciu beznadziejnej jakości kulka marcepanu obtoczona w kakao gorzkim ;) - później rozkruszona na spodzie serowym

 

Jeśli wyłożymy spód przed zalaniem masą czekoladową marcepanem (u mnie 120 g), wartości wyglądają tak:

 

na 100g: 120 kcal; 9g B; 12g W; 3,8g T

 

(spód serowy z masą marcepanową)

 

Z podanych proporcji wyszły mi 2 tortownice ciasta (24cm średnicy) i 4 formy do tarteletek, każde wypełnione do wysokości ok 15-20 cm. Wyszło ok 22 porcji.

Na porcję (przy założeniu masy czekoladowej i marcepana)

kcal: 146; B 11g; W 14,5g; T 4,5g

 

Koszt całości (z uwzględnieniem masy marcepanowej i czekoladowej): twaróg 5zł+ jogurt 7zł+ wanilia 5zł+ amaretto 1zł+ jajka 4zł+ migdały 3zł+ cukier 2zł+ ryż 1zł = 28zł z zaokrągleniem = ok 1,3 zł za porcję

Smacznego!

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Autor(ka):
rickyhutton
Czas publikacji:
niedziela, 28 grudnia 2014 19:58

Polecane wpisy

  • Zdrowe, dietetyczne pierniczki

    Mam dla Was przepis na najzdrowsze na świecie pierniczki świąteczne. Nie zawierają glutenu, kupnej mąki, masła, cukru, ani nawet proszku do pieczenia. Jedyną ch

  • Sałatka z quinoa i krewetkami

    Dzisiaj przepis na absolutnie najlepsze jedzenie na świecie. Jestem wielkim fanem krewetek, ale w zestawieniu z granatem, awokado i kiełkami słonecznika absolut

  • Ciasto marchewkowe fit

    To ciasto wyszło na całkowitym spontanie, w dniu w którym zerwałam w 100% z glutenem, więc odrzuciłam jego nawet minimalne domieszki w postaci proszku do piecze

Komentarze

Dodaj komentarz

  • gin86 napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/29 22:44:35:

    Wygląda smakowicie :)

Dodaj komentarz