Wpis

czwartek, 18 grudnia 2014

Sałatka z quinoa i krewetkami

Dzisiaj przepis na absolutnie najlepsze jedzenie na świecie. Jestem wielkim fanem krewetek, ale w zestawieniu z granatem, awokado i kiełkami słonecznika absolutnie wygrał konkurs na najlepszy lunchbox na świecie.

Źródłem białka jest też quinoa - czyli komosa ryżowa. Ta drobna kasza pochodzi z Peru i nazywana jest złotem Inków, ze względu na cały ogrom minerałów które zawiera, wysokoprzyswajalnego białka, zawiera WSZYSTKIE aminokwasy egzogenne! (15/100g), właściwości alkalizujące, przeciwwirusowe i grzybicze. Jest oczywiście bezglutenowa i niemodyfikowana genetycznie. Ponadto zawiera dużo błonnika (prawię połowę wszystkich cukrów) i nienasycone kwasy tłuszczowe oraz dawkę wapnia większą, niż ta zawarta w produktach mlecznych

Aby danie było prawdziwą eksplozją smaku polecam dodać dużo kolendry (na 4 porcje zużyłam pęczek), hojną dawkę cytryny i czosnku. Żeby kasza nabrała smaku, warto wykorzystać do jej gotowania wywar z pancerzy krewetek, sos pomidorowy lub zakwas z buraka (nie będzie kwaśna!) jeśli korzystamy z mrożonych. Dzięki temu ładujemy w nią jeszcze więcej dobrodziejstwa ;)

Krewetki świeże dostępne w lidlu 12,99/200g (te ze zdjęcia były obgotowane, ale aktualnie są w nim surowe, szare, które trzeba najpierw obgotować we wrzątku ok 3 min). W ciągu roku dostępne są też w biedronce lub tesco (ubolewam nad ceną która w ciągu 2 lat wzrosła o ponad 30% ;) ale wzamian ich dostępność wzrosła o jakieś 100, więc jeśli macie okazję - nie zastanawiajcie się. Idealnie przyswajalne białko w takim smaku - warto pobawić się z obieraniem i oczyszczaniem, daję słowo !

Na wierzchu widoczne są kiełki słonecznika - bardzo proste do wyhodowania w domu w 2-3 dni nawet ze zwykłych pestek łuskanych dostępnych w marketach - sprawdzone :) więcej wkrótce w poście poświęconym kiełkowaniu.

Kiełków można też szukać w biedronce (dostępne na pewno w wersji stir-fry; ciecierzyca, fasola mung, soczewica; kiełki brokuła, lucerny i cebuli ok 4zł/100g)

 

Sałatka z quinoa i krewetkami:

Składniki:

  • 400g krewetek surowych lub obgotowanych (z głowami w pancerzach) (po obraniu z 400g pozostaje 250g)
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 cytryna
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek świeżej kolendry
  • 100g quinoa (u mnie pół na pół czerwona i biała)
  • 1 średni granat
  • spora garść kiełków słonecznika (40-50g)
  • 2 cebule dymki
  • sok z połowy pomarańczy
  • 3 łyżki sosu balsamicznego
  • 100g roszponki
  • sól, pieprz cytrynowy
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy z pestek dyni/ oliwy z oliwek pierwszego tłoczenia

 

  1. Krewetki obieramy z pancerzy, obrotowym ruchem usuwamy głowy. Skorupy z głową przekładamy do garnka.
  2. Obrane krewetki przepłukujemy w zimnej wodzie, odsączamy na ręczniku papierowym. Nacinamy wzdłuż zewnętrznej krawędzi na głębokość pół cm. Nożem usuwamy pozostałości jelita (odchodzą łatwo).
  3. Pancerze z głowami zalewamy 2 szklankami zimnej wody i ustawiamy na lekkim gazie na 10min, do wytrącenia się różowej piany. Wywar przecedzamy na sitku, pianę ze skorupami wyrzucamy, wywar pozostawiamy na wolnym ogniu.
  4. Kaszę przepłukujemy dokładnie na sitku i przekładamy do wywaru. Gotujemy ok 15min do momentu, kiedy zacznie kiełkować (ziarenka otworzą się puszczając pędy). Odcedzamy na sitku, studzimy.
  5. Oczyszczone krewetki mieszamy w misce z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, połową pęczka posiekanej kolendry i szczyptą soli.
  6. Oddzielamy ziarna granatu ze skóry i białych błon, przekładamy do naczynia.
  7. Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę, łyżeczką wydrążamy miąsz i kroimy w kostkę (lub dzielimy na części łyżeczką). Jeśli jest twarde, obieramy obieraczką do warzyw.
  8. Dymkę siekamy drobno, na patelni rozgrzewamy masło i szklimy cebulę. Wykładamy na patelnię krewetki z całą marynatą (czosnkiem i kolendrą). 
  9. Podsmażamy krewetki 2 min z każdej strony, wyciskamy na patelnię sok z cytryny, dorzucamy pokrojone awokado, mieszamy, wyłączamy gaz i zostawiamy krewetki z awokado do przestygnięcia.
  10. Do miski wrzucamy przepłukaną wcześniej roszponkę, wykładamy na nią quinoę, krewetki z awokado, posypujemy granatem.
  11. Przygotowujemy sos: sos z pomarańczy mieszamy z sosem balsamicznym, solimy, dodajemy pieprz cytrynowy i oliwę. Mieszamy i wylewamy na sałatkę.
  12. Wierzch posypujemy kiełkami słonecznika.
  13. Opcjonalnie przekładamy do 4 pojemników, zabieramy z domu i odliczamy czas do konsumpcji ;)

 

tak wyglądają obgotowane z lidla 200g porcja ;)

a tak surowe, które trzeba krótko przegotować w wodzie przed obraniem

 

 

na talerzu

 

 

poporcjowane !

 

 

Wartości odżywcze na 100g: ok 130 kcal; 6g B; 9g W; 4g T

Na porcję (4 z podanej ilości): 315 kcal; 19g B; 28g W; 13g T

Koszt na porcję : krewetki 6,5 + granat 50gr + awokado 75gr + czosnek,cytryna, pomarańcza, sos balsamiczny i oliwa max 1zł + roszponka 1zł + quinoa 1zł = ok 10zł

 

*koszt quinoa na allegro ok 40zł/kg, na danie ok 4zł. Wydaje się droga w porównaniu do innych kasz, ale wykorzystywana w kuchni raz w tygodniu nie obciąża budżetu, a łączy właściwości kasz mącznych (jaglanej, gryczanej) z tymi pochodzącymi od warzyw strączkowych (bogactwo białka i błonnika). 

Smacznego ! 

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Autor(ka):
rickyhutton
Czas publikacji:
czwartek, 18 grudnia 2014 22:16

Polecane wpisy

  • Dietetyczny sernik

    W święta i nie tylko przydaje się opcja dietetycznego ciasta ;-) Co prawda święta już za nami a sernik dawno zjedzony, ale może ktoś wykorzysta przepis na nowor

  • Ciastka z cieciorki i masła orzechowego

    Przepis 2 w jednym, bo do stworzenia tych pysznych ciastek potrzebujemy masła orzechowego. Ponieważ jego dostępność jest mocno ograniczona (mówię o tym prawdziw

  • Król Burak. Część II

    Miał być wpis o zastosowaniu buraka w kuchni ale zajęła mnie praca i nie miałam czasu wszystkiego zredagować, także nadrabiam czym prędzej! Chciałam przedstawić