Wpis

niedziela, 21 grudnia 2014

Zdrowe, dietetyczne pierniczki

Mam dla Was przepis na najzdrowsze na świecie pierniczki świąteczne. Nie zawierają glutenu, kupnej mąki, masła, cukru, ani nawet proszku do pieczenia. Jedyną chemią, która została dodana jest barwnik spożywczy do lukru (też superfit ;) ale można go pominąć. 

Ponownie zachęcam Was do mielenia własnych mąk bezglutenowych - jest to naprawdę dużo tańsze i wiecie na pewno, co wchodzi w skład mieszanki (chodzi mi głównie o brak spulchniaczy i konserwantów czy wzmacniaczy smaku). Tym razem mieliłam ziarna w thermomixie i nie ma porównania co do komfortu i czasu pracy ;) Jeśli nie macie robota kuchennego o podobnej mocy polecam raz na miesiąc skoczyć do cioci/babci/koleżanki i zmielić w pół godziny orzechy, nasiona strączkowe i kasze na zapas. Uwierzcie mi, każdy zna kogoś, kto ma thermomixa !

Podobnie ma się sprawa przyprawy do piernika - zrobienie jej zajmuje 2 min, a sprawdzaliście kiedyś skład tych kupnych? Na pierwszym miejscu mąka (oczywiście pszenna), cukier, dopiero potem przyprawy, których koszt w magicznym opakowaniu wzrasta o 300%.

Żeby później nikt nie był rozczarowany muszę napisać, że te pierniki są mało słodkie, mocno orzechowe i przez brak glutenu który zazwyczaj związuje ciasto piernikowe są bardzo kruche (po ugryzieniu rozpadają się na kawałki). Nie są tak dobre jak standardowe zawierające pół kg miodu, mąkę pszenną, cukier i proszek do pieczenia, ale za to możecie jeść je na diecie a nawet redukcji (w rozsądnych ilościach!) Są smaczne, ale dla łasuchów proponuję mocniej je dosłodzić.


Pierniczki świąteczne

Składniki:

  • 300g ciecierzycy
  • 200g kaszy jaglanej
  • 200g kaszy gryczanej
  • 100g orzechów laskowych
  • 100g migdałów
  • 150g miodu
  • 3 łyzki stewii lub innego słodzika
  • 2 żółtka
  • 2 buraki (400g)
  • 100g serka śmietankowego ( u mnie arla apetina - b. dobry skład)
  • 30g kakao
  • 2 łyzki cynamonu
  • 2 nasiona kardamonu
  • 1 goździk
  • łyżka mielonego imbiru

 

  1. Buraki dokładnie szorujemy, owijamy folią aluminiową i pieczemy w 200 st do momentu, kiedy będa miękkie (można wbić w nie widelec bez większego oporu) tj ok 30-40 min.
  2. Przyprawy ucieramy w moździerzu lub młynku do kawy (blenderze, malakserze, jak kto woli)
  3. Ciecierzycę wsypujemy na patelnię (suchą) i prażymy ok 5 min ciągle nią potrząsając tak, aby się zrumieniła i zaczęła pachnieć, ale nie przypaliła się.
  4. Ostudzone ziarna wrzucamy do robota kuchennego i blendujemy na proszek (w thermomixie ok 2 razu po 20 sek obroty 10). 
  5. Gotową mąkę przesiewamy dokładnie przez sitko do sporej miski, pozostałości znów miksujemy, w razie konieczności powtarzamy czynności.
  6. To samo robimy z kaszą jaglaną i gryczaną i orzechami  (prażymy, studzimy, mielimy, przesiewamy). Jeśli orzechy nie są blanszowane (mają ciemne osłonki) po prażeniu należy je usunąć. Najłatwiej zrobić to, wrzucając je do materiałowego woreczka i pocierając o siebie. Migdały można też przed prażeniem zalać wrzątkiem na kilka min, wtedy osłonki łatwo schodzą.
  7. Do gotowej mieszanki mąk dodajemy kakao i mieszankę przypraw.
  8. Upieczone buraki wrzucamy do miksera i blendujemy na gładką masę.
  9. Do buraków dodajemy żółtka, serek, miód i słodzik. Ucieramy na niskich obrotach aż składniki się połączą.
  10. Mokre składniki łączymy z suchymi i wyrabiamy ręką aż do powstania gładkiej kuli (może być kleista, ale musi dać się rozwałkować).
  11. Częściami wykładamy na stolnice i wałkujemy zwilżonym wodą wałkiem (u mnie wałek plastikowy, drewniany może lepiej opruszyć mąką?)
  12. Wałkujemy na grubość ok 1 cm, pierniczki prawie nie będą rosły.
  13. Wycinamy foremkami lub nożykiem kształty, układamy na blaszce na papierze do pieczenia lub silikonowej podkładce (patrz zdj, podkładka z lidla za 16zł)
  14. Pieczemy w 200st ok 10 min.
  15. Studzimy i przechodzimy do lukrowania

 

Lukier dietetyczny

  • 1 białko
  • 3 łyżki odżywki białkowej / mleka w proszku
  • 2 łyżki stewii lub innego słodzika
  1. Białko łączymy z proszkami trzepaczką do uzyskania śnieżnobiałej, gęstej konsystencji (nie może spływać z piernika ani pozostawiać prześwitów). 
  2. W razie konieczności, dodajemy więcej mleka w proszku.
  3. Jeśli chcemy uzyskać kolorowy lukier, dodajemy barwników (lub np soku z buraka czy granata), mieszamy.

 

Jeśli nie zależy nam na likwidacji cukru z lukru, na pół kg cukru pudru potrzebujemy ok 4 białek. Pamiętajmy o używaniu rękawiczek lateksowych, żeby nie chodzić z niebieskimi paznokciami przez kolejny tydzień (jak ja co roku :D)

I dajemy ponieśc się fantazji ! ;)

 

 

Na 100g: 282kcal, 10g B, 36g W, 10,5 T

Na 1 szt (z tych proporcji wyszło mi sztuk 116) 37 kcal, 1,3B 4,7 W 1,4 T

Kalorycznośc lukru zależy od ilości mleka w proszku, ale dostarcza głównie białka.

W celu zmniejszenia ilości kalorii można zmienić zwiększyć proporcje kaszy jaglanej i zmniejszyć orzechów (zmniejszenie ilości tłuszczu) lub zastąpić miód słodzikiem.

Koszt: ciecierzyca 2zł + kasza jaglana 1zł + gryczana 1zł+ miód 2zł+ orzechy 5zł+ kakao 1zł + burak 1zł + serek 2zł+ żółtka 1zł = max 16(zapas starczy na polewę ;)

Smacznego !

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Autor(ka):
rickyhutton
Czas publikacji:
niedziela, 21 grudnia 2014 18:02

Polecane wpisy

  • Dietetyczny sernik

    W święta i nie tylko przydaje się opcja dietetycznego ciasta ;-) Co prawda święta już za nami a sernik dawno zjedzony, ale może ktoś wykorzysta przepis na nowor

  • Ciasto marchewkowe fit

    To ciasto wyszło na całkowitym spontanie, w dniu w którym zerwałam w 100% z glutenem, więc odrzuciłam jego nawet minimalne domieszki w postaci proszku do piecze

  • Król Burak. Część II

    Miał być wpis o zastosowaniu buraka w kuchni ale zajęła mnie praca i nie miałam czasu wszystkiego zredagować, także nadrabiam czym prędzej! Chciałam przedstawić